Kamu yönetimi sisteminin fonksiyonu, işlem ve uygulamaları kamu kurumları vasıtasıyla; bir diğer ifade ile kamu örgütleri aracılığıyla ortaya çıkar. Bir anlamda kamu örgütleri, devletin ve devlete hâkim olan kamu yönetimi anlayışının vücuda bürünmüş, en somutlaşmış halidir. Vatandaşın doğrudan muhatap olduğu, eylem ve sonuçlarından doğrudan etkilendiği kamu örgütleri, bir ülkede halkın devlet organizasyonuna yönelik algısını şekillendiren ilk ve en önemli örgütsel yapıdır. Dolayısıyla kamu örgütlerinin kuruluş amaçlarına ve en nihayetinde toplumsal yarara yönelik işlev görmesi zorunludur. Aksi halde vatandaş şikâyetleri yine kamu örgütlerinden başlayarak kamu yönetim sistemine ve hatta devlete yönelik güvensizliğe kadar gider.
Klasik kamu örgütlerinden yapı ve işleyiş olarak farklı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hem Avrupa Birliği hem de uluslararası akreditasyon kuruluşlarınca akredite olan bir “yönetim ve kontrol sistemine” sahip Türkiye’deki ilk kamu kurumudur.
Bu kapsamda kitabın amacı, kamu örgütlerinin verimlilik ve etkinlik sorununu ele almak ve genç ancak başarılı bir kurum yapısı sergileyen TKDK örneğinden yararlanarak verimlilik ve etkinlik modeli geliştirmektir. Söz konusu alanda çok sayıda teorik ve dar kapsamlı araştırma bulunmaktadır. Ancak somut örnekler üzerinden bütünlüklü çalışmalar son derece azdır. Çalışmamız ile bu alandaki eksiği kapatmaya yönelik mütevazı bir adım atmayı amaçladık.
Bir cevap yazın