Ebu Ali Sina ve İbn Haris Hikayeleri PDF Kitap İndir, Kitap İndir

Elinizdeki eser, Osmanlı Türkçesi ile İstanbul’da 1341/1922-1923 tarihinde Emniyet Matbaasında basılmış Gencine-i Hikmet veya Ebu Ali Sina ve Ebu Haris Hikâyeleri adlı kitabın Osmanlı Türkçesi tıpkıbasımı ve Türkiye Türkçesi okunuşundan meydana gelmektedir. Hikâyenin mürettip ve musahhihi Ahmed Hamdi adlı biridir. Eser, İslâm filozoflarının ve Ortaçağ tıbbının önde gelen isimlerinden meşhur dâhî İbn Sînâ’nın (370/980-981 – 428/1037) hayatını konu almaktadır. Ancak bu hayat İbn Sînâ’nın gerçek hayatı değil, Türk halkının tasavvur ve muhayyilesinde oluşturmuş olduğu ve gerçek hayatla çok ilgisi olmayan bir hayattır.

Elinizdeki eser, Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenlerin okuma becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu yüzden elinizdeki kitap Ebu Ali Sina ve Ebu Haris Hikâyelerinin bir tarafı Türkiye Türkçesi okunuşu, karşı tarafı Osmanlı Türkçesi tıpkıbasımı şeklinde düzenlenmiştir. Halk hikâyesi olması hasebiyle eserin dili nispeten sadedir. Bu yönüyle eserin Osmanlı Türkçesi öğrenmeye yeni başlamış olanlar ile Osmanlı Türkçesi okuma becerisinin geliştirmek isteyen orta seviyedeki bireylere hitap edeceği ileri sürülebilir.

Kitabımızın hazırlanış amacı, eser incelemesi yapmak değildir. Amacımız özellikle Eğitim Fakültelerinin Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi bölümleri ile Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Bilgi Belge Yönetimi, Kütüphanecilik vb. bölümlerde okutulan Osmanlı Türkçesi dersi kapsamında başlangıç/orta seviyede olan öğrencilerin Osmanlı Türkçesi okuma becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu yüzden kitapta eser ile ilgili inceleme yapılmamış ve eserin içeriği ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir. Bununla beraber eser hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler değerli araştırmacı Ahmed Ateş’in Türk Halk Hikâyelerinde İbn Sinâ başlıklı 1954 ve 1955 yıllarında Türkiyat Mecmuası’nda yayımlanmış makalelerini inceleyebilirler. Söz konusu makalelere internet ortamında derginin dergipark.org.tr adresindeki arşivinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca kitap hakkında yapılmış başka yayınlara ulaşmak da mümkündür.

Eğer butonlar çalışmıyorsa Adblock(Reklam Engelliyici) eklentilerinizi devre dışı bırakınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir